Bijen tellen en planten voor bijen

Bijen tellen en planten voor bijen

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het gaat niet goed met de bij. Maar liefst 50 procent van de 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen wordt bedreigd, terwijl bijen verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van 80 procent van onze eetbare gewassen en voor bijna 90 procent van de inheemse wilde planten. Doe daarom mee aan de Nationale Bijentelling In het weekend van 18 en 19 april en aan de de Nationale Zaaidag voor vlinders en bijen op 22 april!

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd door Naturalis, Natuur & Milieu,

IVN Natuureducatie, LandschappenNL in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om zoveel mogelijk over de bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Bovendien is het een leuke activiteit (en afleiding van de coronacrisis) die je veilig met je kinderen in je eigen achtertuin kunt ondernemen.

Op de site nederlandzoemt.nl vind je alle informatie voor het herkennen van

de 20 bijensoorten die je 18 en 19 april gedurende een half uurtje in de tuin kunt tellen.

Blije bijenbloemen zaaien

Daarnaast roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden voor het zevende achtereenvolgende jaar particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om op de Landelijke Zaaidag 22 april mee te helpen aan het maken van één groot bloemenlint voor bijen, vlinders en andere insecten. Meer info vind je op bijenstichting.nl. In ons tuincentrum in 't Goy vind je genoeg verschillende zaden vol pollen en stuifmeel waar je de nuttige fladderaars - en jezelf - een plezier meedoet. April is sowieso een prima maand om bloemen, maar ook planten, kruiden en groenten te zaaien.

De beste bloemen en kruiden voor bijen en vlinders

Voor vlinders en bijen is het zogenoemde Tübingermengsel ideaal. Het mengsel is

geschikt voor een tuin of akkerrand en bestaat uit verschillende planten, kruiden en bloemen, zoals zonnebloem, komkommerkruid, koriander, dille, juffertje-in-het-groen en goudsbloem. Met dit mengsel help je de biodiversiteit in jouw buurt te verbeteren. Je kunt het van april tot in mei zaaien. Meer toppers voor vlinders en bijen zijn kruiden als basilicum, bonenkruid, rozemarijn en lavendel.

Extra tips voor een bijvriendelijke tuin

  • Koop alleen biologisch geteelde zaden en planten
  • Gebruik geen pesticiden
  • Zorg voor bloeiende planten en kruiden van het vroege voorjaar tot het late najaar, met onder andere krokussen, longkruid, klokjesbloem, lupine, dahlia en zonnekruid (Helenium)
  • Koop of maak een insectenhotel