Kamerplanten die in de schaduw kunnen staan

Kamerplanten die in de schaduw kunnen staan

Niet iedere kamerplant heeft baat bij een lichte plaats en veel zonlicht. Sommige kamerplanten kunnen juist meer schaduw gebruiken, en dat is gunstig voor de hoeken in huis waar het nu eenmaal wat donkerder is. 

Welke planten kunnen in de schaduw staan?

Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig, dit is immers het belangrijkste ingrediënt voor de fotosynthese. Toch zijn er een aantal planten die ook in minder daglicht kunnen staan en net zo goed blijven groeien. Een schaduwplek in huis kun je zo toch opvullen met mooie planten. Een plek in de schaduw is dan bijvoorbeeld een plek naast het raam, waar het zonlicht dus niet kan komen. Ook in de buurt van een raam op het noorden kunnen schaduwplanten goed staan, of op zo'n 6 meter afstand van de andere ramen. 

Schaduwplanten die weinig licht nodig hebben

  • Sansevieria: deze kamerplant is zo veelzijdig dat verschillende standplaatsen prima zijn. Zon, schaduw, of alles er tussenin is voor de vrouwentong geen enkel probleem. Los van de flexibiliteit wat betreft de standplaats, is de Vrouwentong ook nog eens erg gemakkelijk te verzorgen. 
  • Philodendron: de Philodendron heeft weinig licht nodig en kan daarom prima op een wat beschutte plek staan.
  • Aglaonema: ook deze kamerplant is eigenlijk erg gemakkelijk wat betreft de verzorging. Een keer vergeten water te geven is geen enkel probleem en veel zonlicht is ook geen vereiste. 
  • Caryota mitis: de vissenstaartpalm is een tropische kamerplant die gewend is beschut te staan. Daarom is direct zonlicht geen vereiste om goed te kunnen groeien. Een wat donkere standplaats is geen enkel probleem en zo kun je veel plezier van deze plant hebben!
  • Dracaena janet: soorten van de Dracaena janet zoals Craig en Lind zijn beiden uitstekend geschikt voor een schaduw standplaats. Ook hebben ze weinig water en andere aanvullende verzorging nodig, waardoor ze gemakkelijk in de verzorging zijn. De diepgroene bladeren hebben daarentegen wel een hoge sfeerwaarde voor in het interieur! 
  • Rhapis: de bamboepalm is wellicht zelfs de plant die het meest donker kan staan van alle planten. De donkere bladeren worden juist nog mooier in een donkere omgeving.

Kamerplanten voor in de schaduw

Kleine kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Ook kleinere kamerplanten kunnen geschikt zijn voor een plek met weinig direct zonlicht. Zo kun je denken aan de volgende planten:

  • Calathea zebrina: deze kleinere kamerplant is uitstekend voor een halfschaduw plek en daarnaast is één keer per week watergeven voldoende. 
  • Rhipsalis: deze hangplant heeft een matige behoefte aan water en is op een halfschaduw plek al erg tevreden! 
  • Polyscias: deze plant heeft heel weinig water nodig, eens in de twee weken is voldoende. Daarnaast is een halfschaduw of schaduw plek helemaal goed voor een gezonde polyscias.