Vijf tips voor het bewateren van je tuin deze zomer

Vijf tips voor het bewateren van je tuin deze zomer

Het belooft weer een warme zomer te worden dit jaar, heerlijk! Tegelijkertijd ook een uitdaging als het op het bewateren van je planten aankomt! Wanneer sproei je nou het beste en moet dat heel vaak of juist niet? Met onderstaande vijf tips helpen we je graag op weg naar een bloeiende tuin tijdens de warmste periode van het jaar! Let op: ons tuincentrum is geopend tot en met 10 juli, daarna gaan wij zelf van de zon genieten en sluiten wij onze deuren tot oktober. Wil je jezelf goed voorbereiden op de zomer? Kom dan vóór 10 juli langs bij De Bruijn in 't Goy. 

Bekijk openingstijden

 

 

Tips voor het bewateren van planten in de zomer

  1. Geef planten ‘s morgens en/of ‘s avonds water

Sproei op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben je planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, je planten hebben dan nog de kans om op te drogen, zodat ze ‘s nachts als het afkoelt, niet gaan schimmelen. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook helemaal goed!

  1. Geef planten minder regelmatig maar wel veel water

Borders met bloemen hebben meestal genoeg aan twee keer per week water. Wij raden je aan om enkele keren grondig te sproeien of gieten, dan dagelijks een beetje oppervlakkig te bewateren. Zo ben je er zeker van dat het water de wortels bereikt. Planten die in potten staan bewater je tijdens warme periodes wel het beste dagelijks. Zorg wel dat het overtollig water weg kan lopen uit de pot, bijvoorbeeld door een laag hydrokorrels onderin de pot te leggen of een gat in de bodem te maken. Vooral planten en bloemen in keramische potten hebben voldoende water nodig: onbewerkt keramiek neemt water op en droogt de planten daarom sneller uit.

  1. Geef planten gelijkmatig water

De meeste planten houden ervan om gelijkmatig water te krijgen. Dit betekent dat je ze een beetje laat uitdrogen voor je ze opnieuw water geeft. Op deze manier zorg je ervoor dat de wortels niet lui raken en bevorder je de wortelgroei. Wacht uiteraard niet te lang. Voor gelijkmatige bevochtiging kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een poreuze druppelslang of een tuinslang met gaatjes, deze methode is ideaal voor zowel moestuinen als sierperken.

  1. Besproei planten direct op de grond

Wij raden je aan om tijdens het watergeven van de planten direct op de grond te sproeien. Wanneer je de volledige plant een douche geeft, kan dat schadelijke gevolgen hebben. De blaadjes die ‘s nachts nog nat zijn kunnen gaan schimmelen. Overdag werken de waterdruppels op de bladeren juist als een vergrootglas en veroorzaken daardoor kleine brandplekken. Giet dus rechtstreeks op de aarde onder de bladeren tijdens warme zomerdagen. Zo voorkom je schade aan de planten en nemen de wortels des te meer water op.

  1. Besproei met regenwater

Planten houden het liefst van bewateing met regenwater. Het water uit onze kranen is vaak te koud en bevat namelijk kalk. Vang dus regenwater op om de planten mee te bewateren. Dit scheelt niet alleen geld, maar het is ook milieuvriendelijk én ook beter voor je planten. Investeer dus in een regenton deze zomer als je er nog geen hebt! Deze zijn in veel modellen, kleuren en maten verkrijgbaar.

Regenton - De Bruijn

Bezoek Tuincentrum De Bruijn

Verzorg jouw planten deze zomer op de juiste manier met bovenstaande tips voor het bewateren van planten. Ben je nog op zoek naar sprankelende zomerbloeiers, waanzinnige hanging baskets of handige hangzakken? Bij De Bruijn Tuincentrum vind je volop bloemen. Kom langs en loop een ronde door onze prachtige kas. Let op: je gaat nooit met lege handen naar huis. Ons tuincentrum is geopend tot 10 juli 2022, daarna hebben wij zomersluiting tot 1 oktober. Haal dus op tijd jouw Turbo Plantenvoeding, kwekerspotgrond en handige bloembakken. Vragen of een bestelling plaatsen? Neem contact met ons op.

Bel ons tuincentrum