Organiseer een tuinfeest

Organiseer een tuinfeest

Voorlopig toch (nog) niet op vakantie? Geniet dan met volle teugen van de zomer in eigen land! Als je de gelukkige bezitter van een tuin bent, kan dat elke dag. Lekker luieren in de zon, in een hangmat of ligstoel. Een boek lezen op een comfortabele loungebank onder de parasol. Een frisse salade maken met ingrediënten en eetbare bloemen uit je moestuin of vierkante-meterbak. Ontspannen in de gezonde buitenlucht je (pot)planten verzorgen en water geven. Of rustig aan de rand van de vijver op een klapstoeltje de vissen observeren. Om maar wat te noemen. 

Tuinieren is leuk, ontspannend én gezond. Heb je zin in wat meer reuring en een gezellige middag of avond? Organiseer dan een tuinfeest! Pak lekker uit met vrolijke decoraties voor tuin en terras en allerlei lekkernijen voor op de barbecue of de buffettafel. Begin het feest goed met een bezoek aan ons tuincentrum in 't Goy: dan heb je meteen de meeste benodigdheden in huis – en tuin.

Een gezellig tuinfeest in 15 stappen

 1. Nodig je gasten minstens twee weken van tevoren uit want iedereen heeft volle agenda's of mensen gaan wellicht op zomervakantie.

 2. Informeer de buren een paar dagen van tevoren dat je een feestje geeft en hoe lang dat duurt. Dat kan een hoop irritatie voorkomen. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen voor het tuinfeest of laten weten dat ze ook welkom zijn.

 3. Zorg voor schaduw in de tuin of op het terras op een warme, zonovergoten dag, met behulp van een vrolijke parasol, een hip schaduwdoek of een kant-en-klare partytent. Zet als extra attentie zonnebrandmiddelen voor je gasten klaar.

 4. Vul karaffen met gekoeld water, ijsthee of limonade met ijsklontjes erin. Voor extra feestelijke drankjes kun je van te voren blaadjes van kruiden, zoals munt of citroenmelisse, of eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid en goudsbloem, in ijsblokjes invriezen. Een paar schijfjes citroen en/of komkommer erbij en het ziet er prachtig uit. Plaats de karaffen op verschillende plekken op (klap)tafels in de schaduw. Zet er glazen en eventueel ook rietjes en papieren parasolletjes op een stokje bij, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

 5. Als er kleine kinderen komen of aanwezig zijn is een zwembadje of een teil met water en wat speeltjes erbij onmisbaar. Leg ook een picknickkleed voor ze op het gazon, met bellenblaas, kleurboekjes, spelletjes en puzzels erbij. Of laat ze een spelletje jeu-de-boules of croquet doen.

 6. Bespaar jezelf werk en zet zo veel mogelijk van tevoren klaar. Vul bijvoorbeeld een kruiwagen of een paar emmers met koud water en ijsklontjes en leg daar de flessen en blikjes frisdrank en ijsthee in. Zet de emmers of kruiwagen in de schaduw. Knoop met een touw of koord een flessenopener aan het hengsel van de emmer of een greep van de kruiwagen, zodat niemand naar de opener hoeft te zoeken.

 7. Leg een vrolijk papieren of plastic tafelkleed op de tafel(s) met de hapjes en drankjes. Papieren tafelkleden kun je na afloop bij het oud papier doen en plastic tafelkleden krijg je makkelijk weer schoon.

 8. Zet borden, bestek en servetten klaar op de tafel of tafels. Leuk idee: neem schone terracotta potten en zet daar het bestek in. Je kunt sets van een vork, mes en lepel ook alvast bij elkaar in vrolijk gekleurde servetjes draaien. Strik voor de finishing touch nog een mooi lint of jute touw met een takje rozemarijn of tijm om de potten of servetten.

 9. Zet op een paar plekken een lege kartonnen doos neer of hang met een knijper een lege vuilniszak aan de buffettafel. Dan kunnen de gasten zelf de lege flessen, blikjes, restjes, gebruikte servetjes en zo meteen daarin doen. Scheelt later een hoop opruimwerk!

 10. Om de tafel met hapjes en drankjes nog meer op te fleuren kun je een mooie vaas of een paar kleine vaasjes vullen met bloemen uit eigen tuin. Als je kinderen hebt vinden die het vast leuk je daarbij te helpen.

 11. Verhoog de sfeer met een verlichtingssnoer, (geur)kaarsen, een slinger met vlaggetjes of lampionnetjes, en hier en daar een windlicht met een kaars of waxinelichtjes in glazen potjes. Wanneer je bij de voordeur een paar ballonnen ophangt, weet iedereen meteen waar het feestje is. Handig voor gasten die je nog niet eerder over de vloer of het terras hebt gehad.

 12. Steek de barbecue op tijd aan als jullie gaan barbecueën; minstens een uur van tevoren. Zorg ervoor dat de barbecue op een beschutte, windstille plek en stabiele ondergrond staat. Zet er voor de zekerheid een emmer zand of water bij.

 13. Wanneer het gaat schemeren kun je tuinfakkels of een vuurkorf aansteken. Houd de kinderen dan wel in de gaten. Geef de kids een zak marshmallows en maak ze aan lange spiesen om boven de vuurkorf of vuurschaal warm en zacht te laten worden. Blijf erbij in de buurt en help ze met het voorzichtig roosteren van de zoete lekkernijen.

 14. Houd muggen en wespen op afstand met muggenspray, muggensticks, citronellakaarsen en wespenvangers.

 15. Leg een stapeltje plaids of dekentjes klaar om uit te delen als het laat op de avond frisjes wordt.

Met bovenstaande tips heb jij een geweldige dag in eigen tuin of balkon. Het team van ons tuincentrum in 't Goy wenst je een mooie, ontspannen en feestelijke zomer! Heb je nog niet alles in huis voor een feestje in de tuin? Bekijk ons zomeraanbod en kleed de tuin of het balkon aan in gezellige zomersferen.