5x planten voor een tuin met schaduw

5x planten voor een tuin met schaduw

Heb je een tuin of balkon op het noorden en ben je overgeleverd aan de schaduw? Dat hoeft helemaal niet nadelig te zijn! Veel mensen hebben het idee dat een tuin waar weinig zon te vinden is gelijk staat aan een tuin waar planten, heesters en bomen niks waard zijn. ‘Planten kunnen toch niet zonder zon’, horen we je denken. Natuurlijk zijn de meeste groene bloeiers wel geholpen met wat zonnestralen op hun bolletje. Er zijn echter genoeg tuinplanten die het ook dikke prima vinden om op een schaduwrijke spot te staan. Sterker nog, ze vinden het heerlijk! Ontdek snel onze top 5 schaduwplanten.

Schaduw? Deze planten doen het top!

Zo op het heetst van de zomer is het natuurlijk totaal geen straf als een deel van, of zelfs de gehele tuin voorzien is van een flinke dot schaduw. Het is voor jou als plantenbaas veel beter uit te houden en ook je beplanting hoeft zich niet druk te maken over het verbranden van de blaadjes. Je border kan nog even kleurrijk stralen, zelfs wanneer er hooguit twee uurtjes zon in de tuin te vinden zijn. Pas dan is je buitenplek immers per definitie een schaduwrijke tuin. Schaduwplanten zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, waaronder dus ook bloeiende schaduwplanten én groenblijvende tuinplanten. Hieronder geven we graag onze top 5 vaste schaduwplanten prijs, maar je kan natuurlijk altijd een bezoek aan ons tuincentrum brengen voor nóg meer inspiratie!

  1. Hosta
  2. Astilbe
  3. Monnikskap
  4. Hortensia
  5. Longkruid

1. Hosta

De hosta is één van de bekendere vaste planten voor de schaduwborder, omdat ‘ie een zeer goede reputatie heeft opgebouwd. De prachtige bladplant is een zeer knappe verschijning en daarnaast bijna niet kapot te krijgen. De lijst met hosta-soorten is vrijwel eindeloos. Hoewel hosta's bekend staan ​​als schaduwplanten, zijn er enkele uitzonderingen. Cultivars met gouden bladeren hebben bijvoorbeeld wel wat zonlicht nodig om hun prachtige kleur te krijgen. Laat je adviseren door onze medewerkers.

Schaduwplanten - hosta - De Bruijn

2. Astilbe

Een beetje kleur in de schaduwtuin is natuurlijk hartstikke welkom. Overweeg daarom eens de adembenemende astilbe! Astilbe is een graag geziene gast in tuinborders vanwege zijn opzichtige bloempluimen. Deze verschijnen op een punt in de zomer, wanneer veel andere planten zijn uitgebloeid. De bloemen van deze bladverliezende vaste plant kunnen paars, roze, wit en rood van kleur zijn. Combineer ‘m met varens en hosta’s voor een spectaculair effect.

Schaduwplanten - astilbe - De Bruijn

3. Monnikskap

De Monnikskap, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Aconitum, is een kruidachtige vaste plant die jouw tuin van een flinke portie kleur voorziet. De plant heeft diep paarsblauwe bloemen die tot wel een meter hoog kunnen rijken. De bloem heeft wel wat weg van een delphinium, maar is vanwege de bloemvorm toch nét even anders. Die van de monnikskap lijkt namelijk op een, jawel, monnikskap.

Schaduwplanten - monnikskap - De Bruijn

4. Hortensia

De hortensia (Hydrangea) is één van de meer klassiekere tuinplanten. Het is een ouderwetse favoriet die in de zomer en herfst bloeit. De bladverliezende struik is er in een breed scala aan soorten, vormen en kleuren. Kies je voor blauw, wit, paars, roze of rood? Plant de hortensia als combinatieplant in een border, als vrijstaande eyecatcher in een bloempot of als accent langs een tuinpad. Weet wel; hortensia's geven de voorkeur aan meer lichte schaduw dan diepe schaduw.

Schaduwplanten - hortensia - De Bruijn

5. Longkruid

Deze inheemse bodembedekker staat bekend om zijn gevlekte bladeren en rijke bloei in het voorjaar. Longkruid (Pulmonaria) is één van de vroegst bloeiende vaste planten die met zijn opzichtige bloemen - in de kleuren blauw, roze, koraal en wit - elke tuin een kleurrijke oppepper geeft na een lange, koude winter. Bijen en hommels zijn ook dol op de nectarrijke plant. De planten zijn min of meer bladhoudend en zijn daardoor jaarrond een aantrekkelijke toevoeging aan je tuin.

Schaduwplanten - longkruid - De Bruijn

Schaduwplanten kopen in 't Goy

Je weet nu dat het helemaal niet erg is om een schaduwrijke tuin te hebben. In elk seizoen is er genoeg (bloeiend) groen dat jouw tuin naar een hoger, kleurrijker niveau tilt. Kom langs bij De Bruijn kwekerij om meer te leren over de schoonheid van schaduwplanten. Onze groenexperts beantwoorden graag al je vragen over ons assortiment. Tot snel!

Bekijk openingstijden

Tags: