Najaar: snoeien maar!

Het najaar is begonnen. De temperaturen dalen, veel bomen en struiken zijn uitgebloeid en er valt steeds meer regen. Dat klinkt allemaal erg sober, maar vergeet niet dat de herfst ook een hele belangrijk seizoen is om nieuwe planten en bloembollen te planten. In de herfst bereid je de lente voor. De start van het najaar vormt een essentieel moment in de tuin. Tijd om de snoeischaar erbij te pakken!

Waarom snoeien in het najaar?

Het snoeien van tuinplanten zorgt aan de ene kant voor bescherming van planten die de vorst niet goed verdragen en aan de andere kant helpt snoeien om energie te bewaren voor het nieuwe seizoen. Door de plant te snoeien geeft de plant dan geen energie meer aan uitgebloeide bloemen en kan hij zich bij wijze van spreken opmaken voor het nieuwe seizoen. Planten slaan hun energie in het najaar op in de wortels en gaan daarmee in ruststand. Moet je dan in het najaar zomaar alles kortwieken? Zeker niet! Houd er rekening mee dat bloemstelen, zaadhoofden en zelfs uitgebloeide bloemen van grote waarde zijn voor veel tuinbezoekers, zoals vogels en insecten. De hoogteverschillen in de tuin zorgen namelijk voor onderdak en de zaadhoofden dienen als voedsel voor tuinvogels en andere tuindieren.

Najaarssnoei - De Bruijn

Tips voor de najaarssnoei

Aan het begin van de herfst bestaat snoeien vooral uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen, maar later in het najaar kun je echt met een snoeischaar aan de slag gaan. In dit overzicht vind je meer informatie over de najaarssnoei van verschillende planten op verschillende momenten in het najaar:

 • Bramenstruik: alle takken van de bramenstruik die vrucht hebben gedragen snoei je vanaf begin september. Dit zorgt ervoor dat er in de lente nieuwe uitlopers ontstaan

 • Frambozenstruik: oude stammen en jonge uitlopers snoei je weer terug tot aan de voet. Sterke uitlopers, de nieuwe ‘stammen’ snoei je voor maximaal 10 centimeter terug.

 • Lavendel: oude bloemen snoei je weg, evenals de bovenkant van de haag. Pas op dat je niet in het oude hout snoeit, dan loopt de plant namelijk niet meer uit.

 • Afrikaanse lelie: zodra de laatste bloemen verwelken, knip je de stengels tot de voet terug. Ook het blad dat een beetje vergeeld is, knip je weg.

 • Blauwe regen: kort uitlopers nu in, snoei deze terug tot op 5 á 6 ogen. Als de blauwe regen tegen de gevel groeit, let er dan op dat deze niet in de dakgoot groeit of de afvoerpijp klemt.

 • Hagen: als de haagplanten sterk zijn gegroeid, snoei je ze terug tot waar het afgelopen seizoen de uitlopers begonnen. Gebruik hiervoor altijd een goede, schone snoei- of heggenschaar! Bladverliezende hagen knip je een beetje bij en groenblijvende hagen snoei je nu in model.

 • Bomen: snoei bomen als de Esdoorn, Notelaar en Berk indien nodig.

 • Appelboom: jonge scheuten snoei je zo’n 2 á 3 knoppen van de basis terug.

Najaarssnoei - De Bruijn

Wat snoei je vooral niet in het najaar?

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk dat er nog wat hoogte en leven in de tuin blijft in de winter. Verschil in hoogte, bloemstelen, zaadhoofden en stengels zijn namelijk belangrijk voor verschillende tuindieren. Zo vormt jouw tuin of balkon een voedsel- en schuilplaats. Laat gerust iets staan in de tuin, ook als het uitgebloeid is. Voor het gemak hebben we een klein overzicht van planten die je sowieso liever laat staan:

 • Siergrassen: deze kunnen zelfs gaan rotten als je ze terugknipt. De bladpollen vormen een isolatie tegen de winterkou én de zaadhoofden zijn juist een mooi gezicht in de winter!

 • Wilg: en andere heesters met een gekleurde stengel zoals rubus-soorten, laat je in het najaar het beste met rust zodat de jonge stengels nog blijven staan gedurende de winter.

 • Voorjaarsbloeiende struiken: voornamelijk bij de struiken is het geval dat de bloemknoppen die je tegenkomt in het voorjaar nog gaan bloeien. Bekijk daarom goed welke struik je hebt en of deze een najaarssnoei nodig heeft. Natuurlijk vraag je onze kundige medewerkers in het tuincentrum in 't Goy om advies, zij denken graag met je mee!

Haal jouw snoeigereedschap bij De Bruijn

Heb je nog vragen over planten in je tuin die waarvan je niet zeker weet hoe of wanneer je ze moet snoeien? Of zoek je nog het juiste snoeigereedschap? Dan helpen wij je uiteraard graag met een persoonlijk advies! Vraag gerust een van onze enthousiaste medewerkers bij in ons tuincentrum in 't Goy. Vanaf zaterdag 1 oktober is ons tuincentrum en kwekerij weer geopend. Wij kijken uit naar een mooi naseizoen!

Bekijk openingstijden